A világ legveszélyesebb strandjai

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A világ legveszélyesebb strandjai

Feltöltve: 2012-05-15

Cápák, medúzák, szennyezett víz? A következő vízpartokra érve valószínűleg kétszer is meggondolnánk, hogy belevessük-e magunkat a habokba.

Hanakapiai, Hawaii

Hanakapiai területére érkezve egy igen rémisztő tábla várja az utazót, ami arról tanúskodik, hogy az évek során legalább 83 ember fulladt már bele itt a vízbe. A Kauai's Napali partszakaszon az erős áramlatok és a hatalmas hullámok miatt különösen veszélyes a vízben tartózkodni. Többször előfordult az is, hogy a sekély vízben csónakázók kisodródtak a tengerre, és ott vesztették életüket.

Fraser-sziget, Ausztrália

A Queensland dél-keleti részén fekvő Fraser-sziget partjait veszélyes zónának nyilvánították. Ha mégis bemerészkednénk a vízbe, cápákkal és veszélyes kockamedúzákkal úszkálhatnánk együtt, miközben az erős áramlatokkal kellene harcolnunk. A szárazföldön pedig halálos mérgű pókokkal, édesvízi krokodilokkal és olykor emberekre is támadó dingókkal találkozhatunk.

Gansbaai, Dél-Afrika

Ezen a területen él a világ legtöbb fehér cápája. A parttól néhány mérföldre fekvő Shark Alley – egy kis vízi csatorna a Dyer-sziget és a Gejzír szikla között – ad otthont a mintegy 60 000 példányt számláló medvefóka-kolóniának, ami odavonzza a cáparajokat. Éppen ezért számos turista is megfordul errefelé, akik védőketrecben ereszkednek a víz alá, hogy meglessék a veszélyes tengeri élőlényeket.

Praia de Boa Viegem, Brazília

Ezt a Recife városában fekvő népszerű, homokos partot egy időben cápamentessé nyilvánították, ezért egész évben vonzza a napozni vágyókat. Ám az utóbbi tíz évben újra megnőtt a veszélyes helyzetek száma: 1992 óta 50 cápatámadást regisztráltak, amiből 19 halálos kimenetelű volt. A környezetvédők szerint ez a vonóhálós halászatnak köszönhető, ami egyre közelebb kerül a partokhoz, felborítva ezzel a part menti ökoszisztémát. Ráadásul a város az erőszakos bűncselekmények magas számával sem tud mit kezdeni.

Northern Territory (Északi-terület) és Queensland, Ausztrália

Minden évben október és április között több száz strandot zárnak be a hatalmas kockamedúzarajok miatt. Ezek az állatok a világ legmérgezőbb teremtményei közé tartoznak, támadásaikba 1883 óta legalább 70 ember halt bele. A csípésük annyira fájdalmas, hogy számos áldozatnak megállt a szíve, mielőtt a partra ért volna.

Volusia megye, Florida

A Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis (International Shark Attack File vagy ISAF) szerint a Florida államban elterülő Volusia megye partjainál több cápatámadás volt az utóbbi időben, mint egész Dél-Afrikában. 1882 óta pontosan 235 ilyen támadást regisztráltak, bár szerencsére egyik sem volt végzetes. Floridában azonban nem csupán a cápáktól kell tartanunk: ebben az államban sokkal több halálos áldozatot követel a villámlás, mint Észak-Amerika bármely részén – 1997 és 2006 között összesen 71-en vesztették életüket villámcsapás következtében.

Chowpatty part, India

A Mumbaiban fekvő Chowpatty régóta a világ legszennyezettebb partszakaszaként ismert, ami teljesen alkalmatlan a fürdőzésre. Szeptember elején mégis érdemes ellátogatni ide, amikor a város lakói kiözönlenek, hogy a Ganesha Chaturthi hindu fesztivált ünnepeljék.

Copacabana, Brazília

Ezen a brazil partszakaszon nem attól kell félni, mint amitől a Praia de Boa Viegem strandon Recife városában, hiszen itt csupán hat cápatámadást jelentettek 1931 óta. Sokkal inkább a kisebb bűncselekmények okoznak problémát, hiszen a lopások és a rablások általánosak, így a pénztárcát és a fényképezőgépet érdemes a hotel széfjében őrizni.

Bikini atoll, Marshall-szigetek

A UNESCO Világörökség részévé nyilvánított korallzátonyt és környékét nem csupán a cápák, de a nukleáris sugárzás miatt is veszélyesnek tartják. Több mint 20 atomfegyvert teszteltek itt 1946 és 1958 között, ezért – bár a szigeteket biztonságossá nyilvánították 1997-ben – az eredeti lakosok nem voltak hajlandóak visszatérni, és helyi terményeket sem érdemes fogyasztani. A halászat hiányának köszönhetően a tengeri élet viszont burjánzik, így a cápaveszély is jelentős. Ennek ellenére búvárok százait vonzzák a tengerfenéken nyugvó hajóroncsok.

Vörös-háromszög (Red Triangle), Kalifornia

A Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis szerint az észak-kaliforniai partvidék Big Sur partszakaszától a Bodega öbölig terjedő részén történt eddig az összes regisztrált cápatámadás 11 százaléka. A nagy fehér cápákat a tengeri emlősök – fókák, oroszlánfókák és vidrák – csalogatják erre a területre.

Kilauea, Hawaii

Ügyeljünk arra, hogy hova terítjük a strandtörölközőt a hawaii Kauai szigeten! Az itt található fekete homokos part ugyanis a világ legaktívabb vulkánja mellett terül el, ami 1983 óta rendszeresen kitör, lávát okádva az óceánba. A fürdőzésnél is érdemes résen lenni: 1828 óta ugyanis 102 cápatámadásról számoltak be a Hawaii-szigeteknél, amiből nyolc végzetes volt.

Playa Zipolite, Mexikó

Egyesek szerint a Zipolite szó a bennszülött Nahuatl nyelvből ered, és azt jelenti, hogy „a holtak tengerpartja”. Ez a kicsi, ám annál kedveltebb partszakasz a nudisták és a hátizsákos utazók körében igen népszerű, és a nagy hullámokról, illetve a veszélyes áramlatokról ismert. Egy önkéntes mentőcsapatnak köszönhetően azonban 1995 óta drámaian lecsökkent a fulladásos halálesetek száma, 2007 és 2009 között 180 mentésről számoltak be a csapat tagjai.

Amazonas, Brazília

Az Amazonas folyón evezve nem másokkal osztozkodunk a vízen, mint piranhákkal, anakondákkal és elektromos angolnákkal, ami a legveszélyesebb fajnak számít az elektromos halak között. Ezért jobb, ha inkább a parton maradunk.

Staithes, Egyesült Királyság

A „Szörfösök a Szennyvíz Ellen” (Surfers Against Sewage) nevű mozgalom a yorkshire-i Staithes strandot ítélte Európa legrosszabbjának erősen szennyezett vize miatt, a Tengervédelmi Társaság (Marine Conservation Society) besorolása alapján pedig szerepel aközött a 41 brit strand között, amik nem felelnek meg az alapvető európai normáknak. És hogy milyen veszélyei vannak annak, ha szennyezett vízben fürdünk? Akár akut hasmenéssel, E. coli baktériummal, agyhártyagyulladással, hastífusszal vagy hepatitis-A fertőzéssel is szembenézhetünk a pancsolást követően.

Forrás: Telegraph online