Arcachon, az óceánparti osztrigaparadicsom

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Arcachon, az óceánparti osztrigaparadicsom

Feltöltve: 2019-10-31

Meseszép tengerpartot keresel? Akkor Arcachont szeretni fogod!

Arcachon alig egy órányi, kényelmes vonatútra fekszik Bordeaux városától, az Atlanti-óceán egy szelíd öblében. Bordeaux-ba szerencsére ma már könnyen, gyorsan és olcsón el lehet jutni fapadossal, így a városban töltött néhány nap után nem hagy nyugodni minket sem a vágy, hogy a franciák idilli tengerparti kisvárosát, amely az osztriga tenyésztés fellegvára is egyben, fel ne fedezzük. A vonatjegy ára 12 euróba kerül Bordeaux-ból, menet közben pedig a vagonok felső emeletéről élvezhetjük a kilátást és a sebességet.


Az apró vonatállomásról kisétálva egy másik világba csöppenünk, megérzésem helyes volt, ez egy nagyon tipikus francia nyaralóhely, csinos kis belvárossal, arisztokrata épületekkel, hosszú, nagyon-nagyon hosszú tengerparti promenáddal, és végeláthatatlan aranyhomokos partokkal.
Ősszel és tavasszal csodás sétákat lehet itt tenni, miközben magunkba szívjuk a friss tengeri levegőt, élvezzük a napsütést, az éttermek bőséges és magas színvonalú kínálatát, beleértve a friss, helyi osztrigát kínáló bárokat is, nyáron viszont mesés nyaralóhely homokos, sekély vizű strandjaival, fenyveseivel és rengeteg látnivalóval. Mivel a város pontosan nyugat fele néz, minden délután páratlan naplementéket csodálhatunk meg a parti sétány homokján vagy a strandon ülve.

A nyolc legjobb program Arcachonban:

1. Szálljunk hajóra és utazzuk végig az öblöt!

Az öblöt és a körülötte lévő rendkívüli tájat az itt munkálkodó ár-apály tájformáló ereje és a víz alatt örvénylő áramlatok hozták létre évezredekkel ezelőtt. Az öbölből a nyílt óceán felé vezető egyetlen kijárat a Pilat dűne és a Cap Ferret félsziget csúcsa közötti szűk és homokpadokkal teli, veszélyes részen vezet át, a hajótúrák is messze elkerülik ezt a szorost, de ez az oka annak is, hogy a nagy óceánjárók utasai nem élvezhetik az öböl vendégszeretetét és szépségét.
A kikötőből induló hajótúrák (kb. 16 euró/fő) körbejárják az öblöt, végigvisznek a vízre épült osztriga farmokon, ahol mintegy 175 hektáron tenyésztik ezeket a tengeri különlegességeket. Menet közben láthatjuk a part menti, színes kis halászfalvakat, amelyeket a kék tenger és az üdezöld fenyőerdők határolnak, és azt is, ahogy a vízen ízes rakományukkal megpakolva közlekednek a helyi halászhajók egyik partról a másikra.

2. Fürödhetsz óceánban, tengerben és tóban is

Míg az óceánparti csobbanás a gyakorlottabb úszóknak ajánlott, addig Arcachon csendes vizű öblében egymást követik a szebbnél szebb homokos strandok, lassan mélyülő, gyerekbarát szakaszokkal, ahol bárki élvezheti a fürdőzést, sőt még egy édesvizű tóban is megmártózhatunk. Nem messze a várostól fekszik ugyanis a Cazaux-tó, amely szintén felfrissülést adhat a nyári melegben a Landes fenyőerdő szívében.
Mivel mindegyik partszakasznak és strandnak más és más a hangulata, érdemes végig próbálni mindet az ott tartózkodás alatt.

ÚtiSúgó TIPP
Ha közvetlen tengerparti szállodát keresel a belvárosban, a Hotel Point France-t ajánljuk a parti promenád mentén. Itt tudsz foglalni: www.hotelpointfrance.com/en/

3. Mászd meg Európa leghatalmasabb dűnéjét!
Mássz fel Európa legmagasabb dűnéjére, a 105 méter magas és 2700 méter hosszú Dune du Pilat-ra, amely egy 60 millió köbméternyi homok az Atlanti-óceán partján. Ha nem mászod meg, önmagában a látványa is lenyűgöző, és felejthetetlen.
A Pilat-dűne a természet csodája, tetejéről 360 fokos panoráma tárul elénk, innen belátni az egész öblöt, a várost, az óceánt a homokpadokkal, a Cap Ferret félszigetet és a szétszórtan elterülő fenyőerdőket, amelyek a nap minden szakában fenséges látványt nyújtanak. A városból a közelben lévő dűnéhez jól kiépített kerékpárút vezet a végig a part mentén, biciklit pedig egy csomó helyen lehet itt bérelni, de persze buszjáratok is indulnak Arcachonból ide, nyáron egész sűrűn.

4. Próbáld ki a helyi, friss osztrigát!

Az öböl védett, nyáron kellemes, 22 C fokos vízében a kagylók is nagyon jól érzik magukat, így Arcachon Európa vezető osztrigatenyésztő városa, nem kevesebb, mint évi 10 ezer tonna osztrigával. Az osztrigát nyersen, citrommal és hozzá egy kis pezsgővel illik fogyasztani. Bár az osztriga gasztronómia sokak szemében ma is a luxust és a fényűzést jelenti, itt Arcachonban bárki hódolhat e szenvedélynek anélkül, hogy mélyen bele kellene nyúlnia a pénztárcájába, ez itt nem a kiváltságosok privilégiuma.
A kagylók királynőjét pedig egyszer mindenképp ki kell próbálni, itt pedig remek lehetőség adódik erre. Az öbölben egymást követik az egyszerű, de igényes osztrigabárok, amelyeket sokszor maguk a tenyésztők nyitnak, mellőzve minden felesleges pompát, színes tengerparti kunyhóikban, csodás kilátás mellett kínálják a fenséges falatokat megfizethető áron. Gujan-Mestras városában még egy Osztriga Múzeumot is szenteltek a kis puhatestűeknek.

5. Piknik Arguin aranyló homokpadján

Aranyszínű homok, kristálytiszta tenger és a kék 50 árnyalata - pedig nem is a trópusokon vagyunk, mégis olyan érzés, mintha St. Martin szigetén lennénk. Arguin homokpadja az Atlanti-óceán és az Arcachon-i öböl szájánál fekszik, körvonalait a tenger folyamatosan átalakítja. Bár itt éjszakázni vagy sátorozni tilos, nap közben bármikor átugorhatunk ide napozni, fürödni, piknikezni vagy madár lesre a kikötőkből induló hajó taxikkal. Ez tényleg egy álomszerű hely szuper kilátással a szemben lévő hatalmas dűnére.

6. Nézz ki a világítótoronyból Cap Ferretnél!

Ahol a Cap Ferret félsziget csúcsa és a nyugodt Arcachon-i öböl vize találkozik a vad és zajos Atlanti-óceánnal, ott áll az 53 méter magas, piros-fehér világítótorony. Tetejére 258 lépcsőfok vezet, de a pazar kilátás megéri a fáradságot, mert ha a lépcsőzéstől nem is, de a látványtól mindenkinek elakad a lélegzete, főleg naplemente idején.
Innen jól látszanak a helyi osztrigatelepek, a Pilat-dűne és az egész öböl. Cap Ferret túlpartját már az óceán nyaldossa, az ott a szörfösök felségterülete.

7. Biciklizz a part mentén fenyőfák árnyékában!

A kerékpározást itt nagyon komolyan veszik, ezért is építettek a helyiek mintegy 225 kilométernyi, jó minőségű bicikli utat, vagyis akár az egész öblöt biztonságosan körbetekerhetjük. Mivel az út gyönyörű helyeken, hol illatozó fenyőerdők kellemes árnyékában, hol a friss, szellős óceánparton, hol tengerparti villanegyedeken és legtöbbször sík terepen vezet keresztül, ez egyáltalán nem lehetetlen feladat, és nagyon élvezetes. Kerékpárt a város számos pontján bérelhetünk, a dűnéhez is érdemes kerékpárral kitekerni.

8. Madárlesen

Több mint 300 ezer madár repül át minden évben az Arcachon-medencében található Teich Madárrezervátum felett, ahol eddig összesen 260 madárfajt figyeltek meg a kis lilétől a nagy fehér gólyáig. Minden korosztályt lenyűgöz a mocsarak, a tavirózsák, rétek és a lagúnák között szárnyaló több ezer madár látványa. Az öbölben elterülő L’Ile aux Oiseaux szigetén minden évben több ezer költöző madár vészeli át a telet, akik főleg Oroszországból repülnek ide.

A csodás programokért köszönet Arcachon város turisztikai hivatalának és a Francia Idegenforgalmi Hivatalnak!

Pozsonyi Annamária