Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Bécs rád vár

Feltöltve: 2009-10-21

Bécs minden évszakban, mindenkinek kínál valami olyan csemegét, amiért érdemes oda ellátogatni. Így szüret tájékán például, októberben és novemberben a bécsi bort ünneplő, nyereményjátékkal egybekötött esemény csábítja az érdeklődőket.

align=left Bécs a világon egyedülálló módon 700 hektárnyi szőlőjének és 320 borászatának köszönhetően ugyanis nem csupán többmilliós főváros, de híres bortermelő vidék is, s számtalan borozójának bármelyikében hangulatos estéket tölthetünk bécsi borokat kóstolgatva.

A művészet kedvelőit a Múzeum Negyed (MuseumsQuartier) az év utolsó hónapjaiban és az új év hajnalán olyan izgalmas kiállításokkal várja, mint a Fény és árnyék című, amely a biedermeier festészetet mutatja be (2009. szeptember 10 - 2010. január végéig) a Karlsplatz Múzeumban, az impresszionistákkal (2009. 09. 11 - 2010. 01. 10.) az Albertinaban, vagy a híres osztrák modernistafestővel, Herbert Boeckl-lel (2009. 10. 21 - 2010. 01. 31.) a Belvederben.

align=left Az ünnepi készülődés közben is érdemes Bécsbe látogatni, a híres bécsi adventi vásár immár három helyszínen várja az érdeklődőket, a Schönbrunni kastély előtt, a Belvedernél és a Maria-Theresia Platzon. Miközben az adventi varázslatot fokozva a világ minden tájáról érkező nemzetközi kórusok énekében gyönyörködhetünk a városházán (péntektől vasárnapig), sőt világsztárok tolmácsolásában hallgathatunk karácsonyi énekeket december 20-án a koncertházban. A tél szerelmeseit a Jégpalota várja.

Bécs a bálok fővárosa is, kezdve a híres Operabállal (2010. február 11.), folytatva a Császári bállal a Hofburgban, de lesz kávéforraló bál (2010. február 5.) éppúgy, mint az elmaradhatatlan Johann Strauss bál (2010. február 13.).

align=left A tavasz beköszöntét a Mahler emlékév fémjelzi. A művész születésének 150. évfordulóját a Színházmúzeumban „Gustav Mahler és Bécs” kiállítás nyitja meg (2010. február 11 - 2010. október 3).

Nyáron zenével és szabadtéri koncertekkel csábítja a látogatókat Bécs, így például júniusban a Schönbrunni kastély parkjának gyönyörű kertjében adhatjuk át magunkat a muzsika élvezetének a Bécsi Filharmonikusok nyáréjszakai koncertjén, de egész nyáron át tart a Zenefilm Fesztivál, és lesz Balkan Fever Fesztivál is, ahol Kelet-Európa hangjai csendülnek fel.

align=left S, ha már Bécsben járunk, nem maradhat el a jóízű vásárlás sem, különös tekintettel arra, hogy január-februárban minden álmunk teljesülhet, hiszen a „ Shop & win” akcióval 10 000 eurónyi, vásárlásra jogosító kupont nyerhetünk. És, ha már a zsebünkben van a nyeremény, lesz alkalom az elköltésére is, hiszen a klasszikus és trendi üzletek mellet a Monarchia iparművészeinek egyedi darabjai is csak arra várnak, hogy magunkkal hozzuk. Aki pedig valami igazán különleges darabra vágyik, az a Kartner Straben decemberben megnyíló, háromszintes Swarovski üzletében akár saját maga is megtervezheti kristályékszerét.

Győri Anna