Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény - Nyíregyháza

A Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt 1983-ban alapította dr. Timkó Imre megyéspüspök azzal a céllal, hogy a görög katolikus magyarság történelmi és művészeti emlékeit gyűjtse, tudományosan feldolgozza és az érdeklődők számára bemutassa. 2000. május 7-én nyílt meg az új állandó kiállítás a Gyűjtemény légkondicilinált, mondern tűz- és vagyonvédelmi berendezésekkel ellátott kiállító termében. Címe: "A magyar görög katolikus egyház művészeti értékei a 18-20. században".

align=left A Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt 1983-ban alapította dr. Timkó Imre megyéspüspök azzal a céllal, hogy a görög katolikus magyarság történelmi és művészeti emlékeit gyűjtse, tudományosan feldolgozza és az érdeklődők számára bemutassa.

A Gyűjtemény anyagát a Püspökségen lévő és a görög katolikus templomokból begyűjtött, liturgiában már nem használt ikonok, ikonosztázion töredékek, ötvös- és liturgikus felszerelési tárgyak, textilek, evangéliumos könyvek képezik. A műtárgyak begyűjtése mindmáig tart.

1996-ban a honfoglalás millecentenáriumi ünneplése kapcsán a Gyűjteményből származó valamint a görög katolikus egyházközségtől kölcsönzött műtárgyakból nagysikerű, több mint egy éven át tartó kiállítás megrendezésre került sor a nyíregyházi Jósa András Múzeumban "Ikon és Liturgia" címmel.

2000. május 7-én nyílt meg az új állandó kiállításunk a Gyűjtemény légkondicilinált, mondern tűz- és vagyonvédelmi berendezésekkel ellátott kiállító termében. Címe: "A magyar görög katolikus egyház művészeti értékei a 18-20. században". A kiállítást Dr. Puskás Bernadett művészettörténész rendezte és Mons. Francesco Marchisano érsek úr, az Egyház Kulturális Javai Pápai Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Kiállításunkat szívesen keresik fel a nyíregyházára látogató turisták, általános és középiskolás csoportok, nyugdíjasok és a Máriapócsra zarándokló hívek is.

Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény
4400 - Nyíregyháza
Bethlen Gábor utca 5.
+36 (42) 500-028
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén


Kapcsolódó Tartalom