Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

A megye legrégibb, 1868-ban alapított közlnûvelõdési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselõ megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírû régészeti gyûjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifõorvosa alapozta meg.

align=right A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Egyben az ország egyik legrégibb múzeuma.

A múzeum alapítója dr.Jósa András vármegyei fõorvos, korának kiváló koponyája, „ amatõr” régész, akinek tevékenysége meghatározta a múzeum létét is.

1871-ben született meg az elsõ „ kiállítás” két vitrin alakjában, melyeket az akkori vármegyeháza fõispáni lakosztályában helyeztek el. A legfõbb gyüjtõ Jósa A., akinek gyakran páciensei „ fizettek” egy-egy régészeti lelettel.

1872-tõl Õ lett a Szabolcsvármegyei Régészeti Társulat elnöke is. A gyüjteménynek híre szállt, mivel a Budapesten 1876-ban megrendezett régészeti világkiállításon is szerepeltek az innen származó tárgyak.

1899 májusában nyílt meg a most már múzeumnak nevezett intézmény a nagyközönség elõtt. A megyeházán, immáron Nyíregyházán kapott egy termet és egy helyiséget. A késõbbiekben egyre nagyobb területtel gazdálkodhatnak a mindenkori múzeumigazgatók, de végleges megoldást az jelentett, amikor 1971-ben az egykori Pénzügyigazgatóság épületébe költözhetett az intézmény. Ma is itt található.

align=left Az 1868-as alapítású Jósa András Múzeum megyei (Szabolcs-Szatmár- -Bereg) gyüjtõkörû intézmény.

Gyüjteményei: régészeti, néprajzi, helytörténeti, mûvészettörténeti, iparmûvészeti, numizmatikai.

Állandó kiállítások: Jósa András-, Benczúr Gyula-, Krúdy Gyula- emlékkiállítás; A nyíregyházi huszárezred története; XVI-XVII.sz.-i pénzforgalom a megye területén.

Idõszaki kiállítások: Barbárok a Birodalom peremén; Utak a múltba – az M3-as autópálya régészeti leletmentéseinek anyaga; Zsák Zoltán fotográfus emlékkiállítása.

Jósa András Múzeum
4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.
4401 Nyíregyháza, Pf.57.
Telefon és fax: (36)-42/315-722
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén


Kapcsolódó Tartalom