Nyíregyházi Evangélikus Templom - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Nyíregyházi Evangélikus Templom - Nyíregyháza

A város legértékesebb műemléke a barokk evangélikus templom, mely Nyíregyháza zenei életének fontos színhelye. Zenekari, énekkari, orgonakoncertek váltják egymást egész évben.

align=right A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom alapkövét 1784. március 25-én rakták le. Dertnicsek Leopold nagykállói építész építette. Ez a város legrégebbi műemlék épülete.

A templom létezését II. József türelmi rendeletének köszönheti, melyet a hátsó, keleti oldalon, a sekrestye kapuja fölötti latin felirat örökít meg. A templom két év alatt készült el, 1784-86 között, Giuseppe Aprilis tervei alapján. Eredetileg dísztelen külsejét az 1885-86-os külső tatarozás során átalakították, tagoltabbá tették. Az oldalfalakat erőteljes falpillérekkel ritmizálták, az ablakokat neoreneszánsz és neobarokk díszítésekkel látták el.

align=left Az evangélikus templom belső tere impozáns. A falakat copf stílusú, stukkóutánzatú mintákkal festették ki. A főoltár a máriapócsi görög katolikus templomból származik. A rokokóba hajló barokk oltárépítmény gazdagon faragott.

A templom szerkezete háromhajós. A barokk oltár, szószék és az erőteljes oszlopok stílusához alkalmazkodik az orgona háza. A templom felszentelése 1786. október 22-én volt. A templom Benczúr Gyula tervei szerint lett kifestve. A festést Gróh István, a Képzőművészeti Főiskola tanárának vezetésével művésznövendékek 10 hónap alatt készítették el. A festés keresztény szimbólumokat fejez ki. Az oltárkép ismeretlen szerző műve. A templom befogadóképessége 4000 személy. A toronysisak is barokk. Az 1928-ban készült harangjáték a "Jövel szentlélek Úristen" kezdetű, Luther Márton által írt ének első két sorát játsza el. A templom orgonáját Rieger Ottó építette 1910-ben. Az orgona két manuálos, pedálos, 33 szólóváltozattal. Evangélikus viszonylatban hazánk egyik legnagyobb orgonája.

Aki a templomot meg szeretné tekinteni, a kulcsot a - templom déli oldalánál levő Lelkészi Hivatalban - Luther tér 14. sz. alatt kérheti el.
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén


Kapcsolódó Tartalom