Városalapító atyák szobra - Nyíregyháza

látnivalók Nyíregyházán

Városalapító atyák szobra - Nyíregyháza

align=left A Városalapító atyák szobra Nyíregyházán a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér közötti utcaszakaszon található. Az alkotást Nagy Benedek szobrászművész készítette 2001-ben, az ünnepélyes felavatásra 2003-ban került sor a betelepülés 250. évfordulóján.

A szobor a földesurat, gróf Károlyi Ferencet és a szarvasi csizmadiamestert, Petrikovics Jánost ábrázolja.

A 18. század közepére, a Rákóczi-szabadságharcot követően Nyíregyháza lakosainak száma igen erősen megcsappant, így a város akkori birtokosa gróf Károlyi Ferenc a betelepítés mellett döntött. Az áttelepülést Petrikovics János szarvasi csizmadiamester az őstirpák szervezte, aki Békés megyéből szlovák evangélikusokat hívott Nyíregyházára letelepedni.

Gróf Károlyi Ferenc az 1753. május 16-án kelt okiratban számos kiváltságot biztosított a betelepülőknek, így azok szabad vallásgyakorlással élhettek, a házuk építéséhez megkaphatták a szükséges faanyagot, három évig adómentességet élvezhettek, valamint belső autonómiát kaphattak.

Ezek mellett a kedvező feltételek mellett mindösszesen 331 szlovák család telepedett le Nyíregyháza kijelölt területein, amely területek a Városalapító atyák szobrának talpazatán egy vésett térképen látszanak.
Település ismertető
  • Nyíregyháza

    Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lako...

Szállások Nyíregyházán



és környékén